80-tal
Det är många av oss som har ett lite ambivalent förhållande till 80-talet. Kanske har det att göra med de extrema outfits och frisyrer man spatserade runt med – det är något av ett skelett i garderoben, samtidigt som man kanske minns det som ungdomens glada dagar. 80-talet var tiden då Olof Palme mördades, HIV spred skräck världen över, Berlinmuren föll och Tjernobyl drabbades av den fruktansvärda olyckan. Mobiltelefonerna gjorde entré i våra liv, och vi blev överlag mer tekniskt intresserade. Ett bevis på detta är synthmusikens storhet; var och varannan unge hade en synthesizer hemma och en hel musikscen byggdes upp kring detta instrument. Förutom alla synthrockare gick bland andra Gyllene Tider och Depeche Mode heta i freestylelurarna.
Maskeradkostymer och inspiration

80-talsperuk från D7.se. http://www.d7.se/catalog/product_info.php?cPath=525_304&products_id=6806&osCsid=9o0a3amsll3h12000849uatrs4

80-talshårdrockare från Partykungen.se. http://www.partykungen.se/80-tals-rockare-maskeraddrakt.html
Det finns massor med inspiration på maskeradkläder med 80-tal här.
Dekorationer
På 80-talet dominerade minst sagt en viss typ av färgpalett: det var pastellernas och neonfärgernas tid. Ha detta i åtanke när du ska planera inredningen av din maskerad. Babyrosa gardiner, mintgrön duk och knallorange servetter blir ingen dum kombination, hur fel det än känns i maggropen! Placera ut diverse 80-talsbetingade leksaker och prylar, såsom freestyles, vattenskidor, lavalampor och Rubiks kuber. Täck dina väggar med planscher på heta artister såsom Madonna och Lili & Sussie, gärna tagna ur gamla Frida eller Okej. Vill du inspirera gästerna till att komplettera sina utstyrslar för kvällen kan du gärna placera ut burkar med hårspray, vita tubsockar, benvärmare och små pins att dekorera sina jeansvästar med.
Mat
Maten på 80-talet är något vi kanske skrattar åt idag, åtminstone när vi bläddrar igenom gamla kokböcker ifrån den tiden och noterar den dåliga ljussättningen och de bleka bladen av isbergssallad. På den tiden tyckte man dock att man vidgade sina vyer allt mer, vilket kanske också är sant: man började till exempel upptäcka asiatisk mat allt mer, och kinakrogarna var hetare än någonsin. Woken gick också varm på spisen, och bredvid den jobbade bakmaskinen med morgondagens frukostbröd. Så vad ska du då bjuda dina hungriga 80-talsgäster på? Satsa gärna på en tidstypisk räkcocktail till förrätt, med avokado och dillkvist på toppen. Till huvudrätt kan du bjuda på en asiatiskt inspirerad wok, gärna med en fryst grönsaksblandning och baguette som tillbehör. Till efterrätt är marängsviss ingen dum idé, alternativt en hemgjord fryst cheesecake på en spegel av hallonsås. Låt er väl smaka!
Leave a Reply